Skandální odhalení pro dnešní den! (28. 7. 2021)

„Všichni, kteří slibují nebe na zemi, stvoří pokaždé jen peklo.“

28. 7. 1902 se ve Vídni narodil sir Karl Raimund Popper. Ne, nebojte se, to není ještě slibované skandální odhalení, a ani vás dnes nečeká nějaký další dlouhý článek o Popperovi. 🙂 Ten si ponechám až na výročí jeho 120. narození, které připadne na příští rok.


Nedávno se mě kolega z jedné firmy ptal, proč se v mých unit/integračních testech objevují tak často některá data. A jedním z nejčastějších dat je 1902-07-28. Neměl jsem zrovna chuť ani čas přes Telegram cokoli vysvětlovat a napsal jsem „nic za tím nehledej, datum jako datum a tady je možné použít kterékoli“.


Jak ale vidíte, není datum jako datum. V některých testech používám data narození svých oblíbenců, někdy s mírnými posuny pro účely testu (třeba 28. 6. 1902).


A tím vysvětluji i druhou otázku kolegy, proč má použitá proměnná v testu název „krpDate“. Přeci jen nebylo těžké si něco takového odvodit. 🙂


Nevím, jestli je to dostatečně skandální, a proto pro ukojení bulvárního pudu čtenářů, kteří udrželi pozornost až do tohoto odstavce, prozradím, že v testech typu „panic!“ bez sebemenších skrupulí a bez známky piety používám data úmrtí lidí, které rád nemám. A některá další individua pojmenováním proměnné pohřbívám předčasně. 🙂


A něco vážnějšího na závěr. Za poslední rok jsem přečetl dvě české studie o Popperovi. Zajímavé je, že obě studie o Popperovi napsaly ženy.
Paitlová, J.: Kritický racionalismus H. Alberta a K. Poppera.
(https://www.kosmas.cz/knihy/255680/kriticky-racionalismus-h.-alberta-a-k.-poppera/)

Hans Albert domyslel a v nejlepších tradicích systematické německé filosofie vyložil hlavní myšlenky Popperova kritického racionalismu. Paitlová v této studii popisuju hlavní ideje moderního racionalismu (otevřenost vůči kritice, neustálé vědomí vlastní omylnosti (fallibilismus), předpoklad existence poznatelného objektivního světa, neustálé hledání alternativních řešení (pluralismus)).

Parusniková, H.: Rozum, kritika, otevřenost. Živý odkaz filosofie K. R. Poppera.
(https://www.kosmas.cz/knihy/136415/rozum-kritika-otevrenost/)

Solidní shrnutí Popperových názorů, jen to závěrečné srovnání s některými Derridovými myšlenkami si mohla autorka odpustit. (Ano, správně jste si odvodili, že v testech používám datum, kdy Derrida zemřel). 🙂
Nejlepší v knize jsou faksimile dvou dopisů, které Popper napsal Parusnikové. Závidím. 🙂

Tak vše nej, sire Karle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář